- Yeni
Çiğ Süt Siparişinizde Gecikmeler Yaşanabilir.Duruma Göre Bilgi Verilir.
Menderes Cactus Farms Taze Çiğ Süt 3lt
Referans:
Kars Kaşar Peyniri 460 - 530 gr arası bir kalıptır.
Eski kaşar olarak da bilinen Kars kaşarı, tuzlu seven damaklara hitap eden özel bir peynirdir. Özgün tadı hem ham maddesine, hem de üretilirken geçirdiği özel aşamalara dayanır. Özellikle Kars ve Ardahan yörelerinde üretilenleri tercih edilen Kars kaşarı, bölgedeki çok çeşitli çiçekli meralarda otlayan ineklerin günlük sütleriyle imal edilir.
Bölgede elde edilen taze sütlerin mayalandırıldıktan sonra teleme adı verilen hâle gelmesiyle ilk aşamadan geçer. Elde edilen teleme ilk doğranmadan sonra bir gün bekletilerek bulundurduğu acı sudan tamamen arındırılır ve üreticilerce burada Kars kaşarının özgün tadının en önemli adımı atılır.
Dinlenen peynir iki kez daha doğrandıktan sonra haşlanır, yumuşadıkça yoğrulur ve sonrasında tuzlu suya batırılır. Son işlem olarak elle kalıplara basılan Kars kaşarı, 20 gün bu şekilde bekleyerek yenilecek hale gelir.
Aslında Kars kaşarı, dayanıklı peynirler arasında yer alsa da, özelliklerini kaybetmemesi için yine de özenle saklanması gerekir. Uzun süre bozulmadan muhafaza edilmesi için hafif rutubetli, 5-10 derece sıcaklıkta, hava alabileceği yerler tercih edilmelidir. Dipfrizler ve buzluklardan ziyade buzdolaplarının meyve-sebze kısımlarında saklanması daha uygundur. Lezzet ve görünümünün bozulmaması açısından açıkta bırakılmamalıdır.
Etrafına kâğıt havlu veya peçete sarıldığında yağı alınan peynir, uzun süre bozulmadan saklanabilir. Tercihen karanlık ortamlarda muhafaza edilmelidir. Diğer kabuklu peynirler gibi kullanılacağı zaman kabuğundan ayrılmalı, tüketilecek kadarı ayrı bir saklama kabına konulmalıdır. Ara sıra ters yüz edilerek alt ve üst taraflarının aynı kıvamda kalması sağlanabilir. Tat kaybına uğramaması açısından suyla temas etmemesi gerekir. Tüketilmeden yaklaşık bir saat önce oda sıcaklığına çıkarılarak en hoş tat ve kokusunu alması sağlanır.
Peynir göze hoş gelen, düzgün, çatlaksız bir kalıp hâlinde olmalı; üzerinde halkalar, yarıklar, çukurlar görülmemelidir. Sarımsı, parlak ve canlı renkli Kars kaşarının üzerinde sarı-beyaz dalgalar ya da sadece kabukta olması gereken yeşil alanlar göze çarpmamalıdır.
Kesilince hemen ufalanmamalı, ne çok sert ne de çok yumuşak olmalı ve aşırı tuzlu ya da aşırı yavan, küflü gibi, yakıcı ya da nişastalı bir tada sahip olmamalıdır.